Formularz, mnożenie i sumowanie rekordów

0

Cześć.

W bazie danych takie tabele jak:

  • samochód (marka, model itd.)
  • pracownik (imię, nazwisko itd.)

Zrobiłem formularz, w którym wybieram z listy samochód i podaję ilość przejechanych nim kilometrów oraz wybór z listy pracownika i podanie ilości przepracowanych przez niego godzin. Przykład:

Samochód: VW Polo
Ilość przejechanych km: 50
Pracownik: Adam Nowak
Ilość przepracowanych godzin: 8
Pytanie jak zrobić by bo wysłaniu formularza do bazy wyliczyło mi koszty. Zakładając że przejechany 1 km = 1 PLN, przepracowana 1h = 10 PLN. W sumie koszt powinien wyjść 130 PLN i ma pokazać się w bazie.

0

Co to znaczy ma się pokazać w bazie?
Gdzie w bazie i co konkretnie?

0

Przepraszam za złe doprecyzowanie.
Po uzupełnieniu formularza ma się zliczyć koszt tego jakby zlecenia. Może się zliczyć 'na żywo' ale dodatkowo po wysłaniu formularza ma się zapisać ten koszt w danym rekordzie w bazie danych którą mam zrobioną.

0

Musisz skorzystać z dobrodziejstw matematyki, czyli mnożenia i dodawania :D. A tak poważnie może pokażesz fragment kodu i budowę bazy?

0

To akurat wiem, ale przykładowo mam tabelę pracownik, w niej dodanego pracownika wraz ze stawką za godzinę. W formularzu załóżmy o nazwie zlecenie wybieram pracownika, musi więc sczytywać z danej tabeli i rekordu również jego stawkę za godzinę a obok jak wpiszę ręcznie ile godzin przepracował ma mi to już później zsumować i wyświetlić a na koniec po wysłaniu formularza ma się zapisać w bazie.

0

Bez kodu nikt Ci nie pomoże.

0

Kod nie jest nie wiadomo jak rozbudowany ale zbytnio nie chciałbym go tak publicznie podawać. Podanie go w prywatnej wiadomości wchodzi w grę?

0

Tak, ale w kategorii ogłoszenia drobne.

1
barti93 napisał(a):

To akurat wiem, ale przykładowo mam tabelę pracownik, w niej dodanego pracownika wraz ze stawką za godzinę. W formularzu załóżmy o nazwie zlecenie wybieram pracownika, musi więc sczytywać z danej tabeli i rekordu również jego stawkę za godzinę a obok jak wpiszę ręcznie ile godzin przepracował ma mi to już później zsumować i wyświetlić a na koniec po wysłaniu formularza ma się zapisać w bazie.

W zasadzie sam sobie napisałeś jak to ma działać. Co najwyżej można Ci podpowiedzieć, że:
a) jeżeli chcesz "dynamicznie" sumować to użyj JS'a
b) jeżeli chcesz te sumowania/mnożenia użyć tylko po wysłaniu formularza to robisz to tylko w PHP + późniejszy zapis do bazy

Z czym masz konkretnie problem?

0

Mam problem z napisaniem tego zapytania, które wyciągnie dane z odpowiednich tabel/rekordów i je zsumuje.

1

Z informacji jakie podałeś to jedynie mogę Ci powiedzieć, że musisz zrobić coś w rodzaju "SELECT * FROM db_name WHERE..." itd. Nie znamy struktury Twojej bazy danych, nie znamy jak się z nią łączysz, nie znamy jak wygląda Twój formularz z danymi... za mało informacji żeby pomóc.

0

A więc zacznę od czego innego bo mam problem z dodawaniem danych poprzez formularz do bazy. Mianowicie jeżeli tabelę 'Zlecenie' mam czystą, poprzez formularz mogę dodać tylko raz dane. Jak dodaję kolejny raz, do bazy nic się nie zapisuje. Pewie jest błąd w którymś zapytaniu, kombinuję na różne sposoby i nie mogę dojść gdzie leży błąd.

Poniżej umieszczam kody:

<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
<head>
    <title>Formularz</title>
    <meta charset="utf-8">
    <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1">
<link rel="stylesheet" href="./libs/style.css">
</head>
<body>
<div id="container">
<h2>Lista zleceń</h2>
    <table class="table table-bordered">
        <thead>
        <tr>
            <th>Pracownik</th>
            <th>Przepracowany czas</th>
            <th>Samochód</th>
            <th>Kilometry</th>
            <th>Edytuj</th>
            <th>Usun</th>
        </tr>
        </thead>
        <tbody>
        <?php
        foreach($orders as $order){ ?>
            <tr>
                <td><?=$order['imie']?> <?=$order['nazwisko']?></td>
                <td><?=$order['przepracowany_czas']?></td>
                <td><?=$order['marka']?> <?=$order['model']?></td>
                <td><?=$order['kilometry']?></td>
                <td><a class="btn btn-primary" href="./order?id=<?=$order['id_zlecenia']?>">Edytuj</a></td>
                <td>
                    <form method="post" action="./delete">
                        <input type="hidden" name="id" value="<?=$order['id_zlecenia']?>">
                        <input value="Usuń" type="button" onClick="confSubmit(this.form);" class="btn btn-danger"/>
                    </form>
                </td>
            </tr>
        <?php } ?>
        </tbody>
    </table>
    <h2>Nowe zlecenie</h2>
    <form action="" method="post">
        <div class="form-group">
            <label class="control-label col-sm-2" for="id_pracownika">Pracownik:</label>
            <select name="id_pracownika" id="id_pracownika" class="form-control">
                <?php
                foreach($pracownik as $pracownik){ ?>
                    <option value="<?=$pracownik['id_pracownika']?>"><?=$pracownik['imie']." ".$pracownik['nazwisko']?></option>
                <?php } ?>
            </select>
        </div>
<div class="form-group">
            <label class="control-label col-sm-2" for="przepracowany_czas">Przepracowany czas:</label>
            <div>
                <input required type="text" class="form-control" id="przepracowany_czas" name="przepracowany_czas">
            </div>
        </div>
        <div class="form-group">
            <label class="control-label col-sm-2" for="id_samochodu">Samochód:</label>
            <select name="id_samochodu" id="id_samochodu" class="form-control">
                <?php
                foreach($samochod as $samochod){ ?>
                    <option value="<?=$samochod['id_samochodu']?>"><?=$samochod['marka']."  ".$samochod['model']?></option>
                <?php } ?>
            </select>
        </div>
        <div class="form-group">
            <label class="control-label col-sm-2" for="kilometry">Podaj kilometry:</label>
            <div>
                <input required type="text" class="form-control" id="kilometry" name="kilometry">
            </div>
        </div>
        <div class="form-group">
            <div class="col-sm-offset-2">
                <button type="submit" class="btn btn-danger">Wyślij</button><br />
            </div>
        </div>
    </form>
</div>
</body>
</html>

<?php

class Resources
{
    public function getPracownik()
    {
        $response = false;
        try {
            $pdo = new ConnectionDatabase();
            $db = $pdo->connect();
            $query = $db->prepare("SELECT * FROM pracownik");
            $query->execute();
            $response = $query->fetchAll(PDO::FETCH_ASSOC);

        } catch (PDOException $e) {
            $response = $e;
        }

        return $response;
    }

    public function getSamochod()
    {
        $response = false;
        try {
            $pdo = new ConnectionDatabase();
            $db = $pdo->connect();
            $query = $db->prepare("SELECT * FROM samochod");
            $query->execute();
            $response = $query->fetchAll(PDO::FETCH_ASSOC);

        } catch (PDOException $e) {
            $response = $e;
        }

        return $response;
    }

    public function getOrders()
    {
        $response = false;
        try {
            $pdo = new ConnectionDatabase();
            $db = $pdo->connect();
            $query = $db->prepare("SELECT * FROM zlecenie INNER JOIN pracownik ON zlecenie.id_pracownika=pracownik.id_pracownika INNER JOIN samochod ON zlecenie.id_samochodu=samochod.id_samochodu");
            $query->execute();
            $response = $query->fetchAll(PDO::FETCH_ASSOC);

        } catch (PDOException $e) {
            $response = $e;
        }

        return $response;
    }

    public function getOrder($id)
    {
        $response = false;
        try {
            $pdo = new ConnectionDatabase();
            $db = $pdo->connect();
            $query = $db->prepare("SELECT * FROM zlecenie WHERE id_zlecenia = :id");
            $query->bindParam(':id', $id);
            $query->execute();
            $response = $query->fetchAll(PDO::FETCH_ASSOC);

        } catch (PDOException $e) {
            $response = $e;
        }
        return $response[0];
    }

    public function createOrders($id_pracownika, $przepracowany_czas, $id_samochodu, $kilometry)
    {
        $response = false;
        try {
            $pdo = new ConnectionDatabase();
            $db = $pdo->connect();
            $query = $db->prepare("INSERT INTO zlecenie (id_pracownika, przepracowany_czas, id_samochodu, kilometry)
                          VALUES (:id_pracownika, :przepracowany_czas, :id_samochodu, :kilometry)");
            $query->bindParam(':id_pracownika', $id_pracownika);
            $query->bindParam(':przepracowany_czas', $przepracowany_czas);
            $query->bindParam(':id_samochodu', $id_samochodu);
            $query->bindParam(':kilometry', $kilometry);
            $query->execute();
            $response = true;
        } catch (PDOException $e) {
            $response = $e;
        }
        return $response;
    }

   
   
}

Baza wygląda tak:
Tabela ZLECENIE:

  • id_zlecenia
  • id_pracownika
  • id_samochodu
  • kilometry
  • przepracowany_czas

Tabela PRACOWNIK:

  • id_pracownika
  • imię
  • nazwisko

Tabela SAMOCHOD:

  • id_samochodu
  • marka
  • model
0

Masz włączony w PDO tryb rzucania wyjątkami w razie napotkania błędu? (domyślnie jest to wyłączone)

0
<?php

class ConnectionDatabase
{
    public function connect()
    {
        $host = "xx";
        $username = "xx";
        $password = "xx";
        $dbName = "xx";
        try {
            $db = new PDO("mysql:host=$host;dbname=$dbName", $username, $password);
            $db->setAttribute(PDO::ATTR_ERRMODE, PDO::ERRMODE_EXCEPTION);
            return $db;
        } catch (PDOException $e) {
            echo $e->getTraceAsString();
            print "Error: ".$e->getMessage();
        }
    }
};

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1