Polskie znaki w phpmyadmin/PHP

0

Witam
Mam problem z wyświetleniem polskich znaków w phpmyadmin
Dodając przez formularz na stronę wyświetla mi normalnie "Przegląd"
Lecz w phpmyadmin jest to "PrzeglÄd"
Jak próbuję zmienić w phpmyadmin na polskie znaki to jest ok ale wtedy na stronie pokazuje się "Przegl�d"
na każdej stronie php mam ustawione <meta charset="UTF-8">
Jak zrobić żeby wyświetlało polskie znaki w phpmyadmin i na stronie?
Bardzo bym prosił o pomoc.

1

masz złe kodowanie w bazie danych i polach tej bazy ustawione, powinieneś mieć np utf8_general_ci albo utf8_polish_ci

0

query("SET NAMES utf8");
powinno pomóc

0
gk1982 napisał(a):

query("SET NAMES utf8");
powinno pomóc

gunwo pomoże, jemu nie chodzi o odczyt w apce tylko odczyt w phpmyadminie

0

Zmieniłem metodę porównywania napisów tabeli i w wierszach ale to nic nie dało
1
2

0

Pomijając już problemy z kodowaniem. Czemu datę i czas masz jako varchar?

0

Zrzuć sobie bazę do pliku, otwórz w edytorze i zobacz czy masz DEFAULT CHARSET=utf8; przy tabelach.

0
czysteskarpety napisał(a):

Zrzuć sobie bazę do pliku, otwórz w edytorze i zobacz czy masz DEFAULT CHARSET=utf8; przy tabelach.

```CREATE TABLE events (
id int(11) NOT NULL,
date date NOT NULL,
time time NOT NULL,
type varchar(64) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
description varchar(64) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
serviceman varchar(64) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
user_id int(11) NOT NULL
) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8;

--
-- Zrzut danych tabeli events

INSERT INTO events (id, date, time, type, description, serviceman, user_id) VALUES
(59, '2015-07-11', '1200', 'PrzeglÄd', 'KASA SPRAWNA', 'Zbigniew Klim', 33),
(60, '2016-10-17', '1200', 'PrzeglÄd', 'KASA SPRAWNA', 'Zbigniew Klim', 33),

0

A spróbuj na próbę utworzyć nową bazę: CREATE DATABASE nowa_baza DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci
ustawieniu kodowania w wysyłanym nagłówku:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />
dodatkowo w formularzu zoba czy nie ma jakiegoś dodatkowego ustawienia.

2

Dobra już ogarnąłem, wystarczyło wpisać w config.php
$pdo -> query("SET NAMES 'utf8' COLLATE 'utf8_polish_ci'");

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1