Przekierowanie wartosci z input type=submit do linku

0

Siemka!

Robię mój pierwszy projekt z php na studia, jest to bardzo prosty sklep (na stronie shop.php wyświetlanie produktów z bazy w tabeli, gdzie daje możliwość dodania ich do koszyka - koszyk.php).
Na shop.php postanowiłem dodać opcje wyboru ilości sztuk, która to informacja będzie za pomocą inserta kierowana do koszyka i tam wyświetlana.
Nie wiem jak się do tego zabrać. Liczę na waszą pomoc.

<?php
		
			$result1=mysqli_query($conn, "INSERT INTO `koszyk`(`id_uzytkownika`, `id_produktu`,`ilosc`) VALUES ('".$_GET['id_uzytkownika']."','".$_GET['id_produktu']."','".$_get['ilosc']."');");
		
		   
			
		
				//wyświetlanie danych z tabeli na stronie
				$result= mysqli_query($conn, "SELECT * FROM produkty;");
				
				//ustalenie wyglądu tabeli
				
				echo '<table class="tablica">';
				echo"
				<tr>
				<td class='gorna'>"."nazwa "."</td>
				<td class='gorna'>"."opis"."</td>
				<td class='gorna'>"."cena"."</td>
				<td class='gorna'>"."ilość"."</td>
				</tr>";
				while($row=mysqli_fetch_array($result))
                {       
						echo "<tr>";
							echo "<td>" .$row[1]."</td>";
							echo "<td>" .$row[2]."</td>";
							echo "<td>" .$row[3]."</td>";
							echo '<td>
							<form action=shop.php method="get">
							<input type="number"  name="ilosc"  min="1" max="10" />
							</form>
							</td>';


		echo "<td>".'<a href="shop.php?id_uzytkownika='.$_GET['id_uzytkownika'].'&&'.'id_produktu='.$row[0].'&&'.'ilosc='..'">dodaj do koszyka</a>'."</td>";
						echo "</tr>";
				}
				
				echo '</table>';
			
				
			echo' <a href="koszyk.php?id_uzytkownika='.$_GET['id_uzytkownika'].'" class="link">➤ przejdź do koszyka</a>';
				
		?>		
0

Musisz w formularzu dodać (w URLu albo jako hidden input) ID produktu, bo inaczej nie wiesz, który produkt do koszyka dodajesz. I nie masz żadnego przycisku submit. Sam link nie spowoduje dodania do koszyka, musisz wysłać formularz, linkiem tego nie zrobisz.

0

A jest inna opcja, żeby zrobić to bez tego przycisku submit, a żeby do koszyka szła informacja o ilości sztuk?

0
Aleksandrooo napisał(a):

A jest inna opcja, żeby zrobić to bez tego przycisku submit, a żeby do koszyka szła informacja o ilości sztuk?

Możesz robić bez przeładowania strony, za pomocą ajax.

0

okkk

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1