Działania na zmiennej z innej klasy

0

Mam 2 klasy i w jednej zainicjowaną zmienną:
int[] game_x1;
Potrzebuję odczytywać i modyfikować tą zmienną z poziomu innej klasy. Jak?

0

Przekazać daną klasę przez parametr do innej klasy.

0

Proponuje od nauczenia się jaka jest różnica między obiektami a klasami.

0

Wygląda to mw. tak:

...
class gamesChecker extends Thread {
...
        public void run() {
//tutaj muszę mieć dostęp do game_x1
}
...
}

public class mcspleef extends JavaPlugin {
...
        public int[] game_x1;
...
}

Próbowałem robić tak:

class gamesChecker extends Thread {
...
	private mcspleef Klasa;
        public void run() {
    		Klasa.game_x1[0] = 1111;
}
...
}

Lecz bez skutku

0

To już 3625 pytanie na ten temat.

0

Programuję w: C#, C++, PHP, AutoIT, Python, Java

Śmiem wątpić skoro nie rozumiesz co to jest klasa i co to jest obiekt klasy. O asocjacjach, kompozycji i agregacji nawet nie wspominam. Otwórz książkę i zacznij się uczyć podstaw a potem bierz się za pisanie czegokolwiek co ma więcej niż 20 linijek.

0

Pisałem nawet takie które mają więcej niż 20 linijek. Powtarzam już chyba 3 raz w 3 wątku, że to, że programuję w tym języku to nie znaczy, że robię to dobrze i to umiem! Z chęcią, ale książki nie mam pod ręką, a biblioteki są chyba od środy otwarte ;)

0

Ale ja nie mówię że "nie da się" napisać programu który ma więcej niż 20 linijek. Ja napisałem że NIE WOLNO ci tego robić, bo robisz sobie po prostu krzywdę i tyle. To prawda że żeby nauczyć sie programować trzeba dużo pisać, ale NAJPIERW należy nauczyć się podstaw. Bo teraz to wygląda tak jakbyś przeczytał 2 strony kursu javy i umiał tylko pisać if'y a nie umiał jeszcze nawet żadnej pętli i zabrał się za pisanie gry. Da się? Da się! Tylko ze nie nauczysz się w ten sposób niczego, a wręcz przeciwnie.

0

Hmm nie piszę gry tylko plugin do pewnej gry :P
Sory to ja się źle wyraziłem może, chodziło o to, że pisałem już kilka pluginów, ale po prostu nie potrzebowałem tam używać kilku wątków. Tutaj jak już muszę użyć wątku to właśnie mam problem z dostaniem się do zmiennej w innej klasie. Tyle.
Z tego co widzę po google to należy do tego zrobić osobne funkcje w klasie w której jest zmienna. Na pewno nie da się jakoś łatwiej tego zrobić?

0

Już Ci @Patryk27 napisał co masz zrobić.

0

@Heniut ale ty NIC nie rozumiesz. Ta "zmienna" do której chcesz sie dostać to jest POLE OBIEKTU a nie żadna "zmienna w klasie". Póki nie zrozumiesz czym sie różni klasa od obiektu to nie ma w ogóle o czym tutaj dyskutować.

0

A więc polecacie jakiś art. polski (ew. angielski) na ten temat?

0
Heniut napisał(a):

A więc polecacie jakiś art. polski (ew. angielski) na ten temat?

To się nazywa programowanie obiektowe i jest tego multum w książkach i sieci.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1