Android Auto-backup

0

Witam, chciałem zrobić automatyczną synchronizację danych aplikacji z kontem google tak jak to w większości aplikacji występuje.
Tutaj z tego co znalazłem w sieci udało mi się stworzyć kod odpowiadający za przesłanie coś na konto google.
Tylko jak to robić automatycznie po zakończeniu pracy z aplikacją?
Widziałem że jest coś takiego jako normalnie auto-backup ale nie wiem czy jest to dostępne wyłącznie dla aplikacji wystawionych na google play?
Pozdrawiam

0

A nie lepiej nie robić rzeczy "automagicznie", tylko ręcznie zlecić przesłanie kopii na serwer podczas kończenia/zamykania aplikacji?

https://stackoverflow.com/questions/3511741/android-application-on-exit-event/3511814 - masz tam przynajmniej dwie porady: skorzystać z setUpBeforeClosingApp() albo onPause()

0

A nie lepiej nie robić rzeczy "automagicznie", tylko ręcznie zlecić przesłanie kopii na serwer podczas kończenia/zamykania aplikacji?

Hmmm myślę że nie, gdyż baza jest SQLite + sharedPreferences + folder ze zdjęciami - za dużo zachodu, a z tego co czytałem, ten autobackup wszystko to mi załatwi, tylko mam pytanie on jest dostępny tylko dla aplikacji dostępnych na google play czy jak? Bo jak odinstaluje aplikacje i ją znów zainstaluje to mam przecież pustą db, (instalując przez android studio). Czy są jakieś komendy do takiej synchronizacji czy po prostu się będzie samo robiło ?

0
Meini napisał(a):

Chyba raczej chodzi tu o to: https://developer.android.com/training/sync-adapters/creating-sync-adapter

Chodzi mi o to żeby się aktualizowało z tym co jest na Google Drivie w sensie że user włącza aplikacje, jest od razu takie samo w aplikacji i na koncie google, zrobi zmiany jakieś - leci aktualizacja na google etc. Zrobię to w tym czy w google backupie?

Może zbyt wąsko opisałem o co mi chodzi. Chciałbym bez własnych serwerów (bazując na tych googla) zrobić autmatyczną synchronizację z kontem google tak jak jest to w większości dzisiejszych aplikacji np. typu Trello. Czyli wprowadzam zmiany i te zmiany od razu wędrują na serwer google, odinstaluje aplikację a ta instaluję mi się z tym samym zestawem wiadomości co wcześniej. Odpale aplikacje na jednym urz. zrobię zmiany odpale na drugim i mam te zmiany. Czy zrobię coś takiego bazując na samym google i google drive? Czy mógłby mi ktoś to jakoś rozpisać bo się gubię.

1

Trello to akurat zły przykład. Oni mają własną, pełną synchronizację offline. Mają na ten temat całą serię postów - https://tech.trello.com/sync-architecture.

Taka synchronizacja z kontem Google, że prawie nic nie musisz pisać jest w linku, który podesłałem wcześniej. Ale to naturalnie ma swoje ograniczenia czasowe i ilościowe, skoro konfiguruje się to w większości przypadków jednym plikiem XML.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1