Usuwanie duplikatów z tablicy JS z wykorzystaniem metody splice

0

Moje pytanie się tyczy usuwania takich samych elementów z tablicy za pomocą metody splice. Można tak zrobić czy raczej nie.

1

Można tak zrobić czy raczej nie.

Nie wsadzą Cię za to do więzienia, jeśli o to pytasz...

... a zakładam, że nie o to Ci chodzi, stąd: co rozumiesz poprzez czy można tak zrobić?

0

Może dam treść zadania które mam do zrobienia a następnie kod i chciałbym taki mały code review bo nie działa ten kod tak jakbym tego oczekiwał.
Treść zadania:
Napisz funkcję excludeDuplicates() która przyjmuje tablicę liczb i jeżeli liczby się w niej nie powtarzają to wyświetla komunikat "Liczby się nie powtarzają. Oto wartości tablicy: [liczba, liczba, liczba....]". Jeżeli liczby się powtarzają, funkcja usuwa duplikaty i wyświetla komunikat o tym jaka była wejściowa tablica i jaka jest tablica po usunięciu duplikatów.
Przykładowe wywołania funkcji:
a tu kod:

function excludeDuplicates(numbersArray) {
    let number = "";
    for(let i = 0; i < numbersArray.length; i++) {
        if(numbersArray == 0) {
        } else if(numbersArray == 1) {
            numbersArray.splice(2, array.length, ...(new Set(numbersArray)));
            number += numbersArray[i];
        }
        return number;
    }
}
let numbersArray = [1, 2, 2, 3, 4, 5];
console.log(excludeDuplicates(numbersArray));

i tak jak napisałem. Prosiłbym o code review i ewentualne wskazanie błędów. Jak powiedziałem dopiero zaczynam przygode nie tylko z JS'em ale ogólnie z programowaniem

3

Czy twoje pytanie to Remove duplicate values from JS array ?
Najprostszą odpowiedzią jest:

function uniqueArray0(array) {
  var result = Array.from(new Set(array));
  return result    
}

ale nie wiem czy zachowuje kolejność

0

Dzięki panowie. Już działa

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1