Wczytywanie pliku z sieci za pomocą JS

0

Mam pytanie, czy można w JavaScript (bez PHP) wczytać plik ze strony WWW (zwykły HTTP, Port 80, bez haseł itp). Nie chodzi mi o rozwiązanie polegające na generowaniu HTML tak jak tutaj:

<script>
document.write("<img src='http://manna5.opx.pl/happy.gif' />");
</script>

Tylko o rozwiązanie pozwalające wczytać treść pliku (np. tekst dla tekstowego, lub ewentualnie dane binarne) do zmiennej, móc te dane jakoś przetworzyć i potem na przykład wyświetlić wynik na ekranie. Chodzi mi o metody w czystym JS a nie np. przez JQuery.

2

Poczytaj o Fetch API.

Chodzi mi o metody w czystym JS a nie np. przez JQuery.

jQuery to nie jest żadna magia czy nadzbiór JSa - jeśli czegoś nie można zrobić w "czystym" JSie, nie będzie się też tego dało zrobić za pomocą jQuery.

0

Chyba najlepiej gdybyś znalazł albo zrobił Restowe API dla tych danych co chcesz je użyć i tak jak @Patryk27 napisał użył fetch.

Jest cała masa zewnętrznych API. Możesz pobierać tak oczywiste dane jak waluta czy pogoda na Alasce czy gdzieś w danej chwili ale "sky is the limit". Masz API NASA które może Ci pokazać zdjęcie wybrane na dzisiaj albo inne informacje. Masz API ze zdjęciami kotków, piesków pewnie istnieje takie z rybkami i chomikami ale tego nie wiem. Masz API z superbohaterami, pokemonami, przepisami kulinarnymi, cytatami Trumpa i mogłabym pisać, pisać i pisać.

Może to co chcesz jest gdzieś udostępnione za pomocą API?

0

Nie rozumiem niechęci do JQuery. To mała przydatna biblioteka. Ale jeśli nie chcesz to tu masz odpowiedź na SO

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1