Lifecycle hooks Vue asynchronicznie

0

Cześć, w komponencie na created() pobieram dane usera z api za pomocą axios, jednak te dane się zmieniają jak przejdę na profil usera o innym id, created() nie zadziała wtedy, bo komponent nie jest ładowany jeszcze raz, ponieważ przechodzę tam z taba friends, gdzie jest metoda:

goToProfile(id) {
                router.push({ name: 'user', params: { id: id } });
            }

Próbowałem rozwiązać problem poprzez updated(), ale wtedy robiła mi się dziwna "pętla" wysyłania zapytań do serwera, także raczej overkill. Jak mogę pobierać dane usera z api bez wykorzystania created() ?

0
Markuz napisał(a):

https://router.vuejs.org/guide/essentials/dynamic-matching.html#reacting-to-params-changes

Zrobiłem to trochę na około za pomocą Vuex, ale zaraz obadam temat, dzieki!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1