Testowanie jUnit null pointer

0

cześć
testuje metodę:

    public static long computeAngle(double lat, double lon, double lat2, double lon2 double x) {
        Point flightPoint = new Point(lon, lat, 0.0, SpatialReferences.getWgs84());
        Point userPoint = new Point(lon2, lat2, 0.0, SpatialReferences.getWgs84());
        ...
    }
    @Test
    public void computeAngle() {
        long angle = Something.computeAngle(49.687392, 19.736616, 49.688398, 19.731530, 255);
    }

leci null pointer exception przy tworzeniu obiektów Point
Dlaczego?
Dodam że metoda w aplikacji normalnie działa

0

Zgaduję: coś w SpatialReferences jest nullem?

0
danek napisał(a):

Zgaduję: coś w SpatialReferences jest nullem?

ale w aplikacji nie jest nigdzie to ustawiane ta metoda działa tylko czemu w testach tak jest? :/

1

Za malo kodu pokazałeś. Ustaw tam debugger i zobacz co się dzieje

0

No właśnie - debugger od tego jest.

1

Używasz arcgis pod androidem - działa, ale skąd pomysł, ze ma działać pod javą? (nie w aplikacji). Junit przecież nie odpala się na telefonie raczej.
Hint: musisz w testach dodac arcgis runtime dla javy(testów).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1