Tworzenie zmiennych referencyjnych w w pętli.

0

Mam taki problem potrzebuję stworzyć wiele obiektów JLabel wysiewających prosty tekst . Jakiej składni użyć żeby przekazać od razu ten ciąg znaków przez konstruktor ?
Nadmienie że ten ciąg znaków który każdy JLabel ma wyświetlać to kolejno liczby od 1 do 10 i litery od A do J.


JLabel[] frameLabel=new JLebel[10];

for (int i=0;i<10;i++){
frameLabel[i]=new Label(??????????????????????);  //tu mam problem 
}

Pozwoliłoby mi to skrócić kod o jakieś 30 linijek .

1

Tego konstruktora: https://docs.oracle.com/javase/7/docs/api/javax/swing/JLabel.html#JLabel(java.lang.String)
Jak litera plus cyfra po spacji to będzie coś w stylu : new Label((char)(64 + i) + " " + i);

0
szweszwe napisał(a):

Tego konstruktora: https://docs.oracle.com/javase/7/docs/api/javax/swing/JLabel.html#JLabel(java.lang.String)
Jak litera plus cyfra po spacji to będzie coś w stylu : new Label((char)(64 + i) + " " + i);

Kurczę dzięki za szybką odpowiedź. Jestem po pracy i mózg mi się wyłączył zapomniałem ze w ten sposób można rzutować .
Moje rozwiązanie

 int x,y,q,z;

       x=20;y=52;
       q=60;z=20;
       
       Font num=new Font("arial",Font.BOLD,20);

      String[]marks=new String[]{"A","B","C","D","E","F","G","H","I","J"};
      JLabel[]labelNumbers=new JLabel[11];
      JLabel[]labelText=new JLabel[11];

      for(int i=1;i<=10;i++){
         
        labelNumbers[i]=new JLabel((char)(10)+""+i);
        labelNumbers[i].setBounds(x,y,30,30);
        labelNumbers[i].setFont(num);
        frame.add(labelNumbers[i]);
        y+=32;

        labelText[i]=new JLabel(marks[i-1]);
        labelText[i].setBounds(q,z,30,30);
        labelText[i].setFont(num);
        frame.add(labelText[i]);
        q+=32;


    }


1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1