Spring i paginacja - zwrócenie liczby stron

0

Witam. Mam zastosowaną paginację w springu. Mam taki o to endpoint który zwraca dwa obiekty na stronę. Teraz w jaki sposób na frontendzie mam wiedzieć ile w sumie jest tych stron? Myślałem żeby stworzyć specjalny endpoint który by to zwracał ale w jaki sposób? Pobierając wszystkie obiekty z bazy danych i je zliczając dzieląc na liczbe obiektów na stronę? To wtedy ta paginacja by trochę sensu nie miała bo przy większej liczbie obiektów nie było by to optymalne. Ogólnie to chcę zrobić coś na wzór polskiego allegro etc.

@GetMapping
   public List<BookDto> getBooks(@RequestParam(defaultValue = "1") int page) {
       return bookService.getAllBooks(page);
   }
public List<BookDto> getAllBooks(int page){
        Page<Book> pageBooks = bookRepository.findAll(PageRequest.of(page, BookController.ELEMENTS_FOR_PAGE));
         return pageBooks.getContent()
                 .stream()
                 .map(BookMapper::entityToDto)
                 .collect(Collectors.toList());
    }
1

Możesz zrobić counta, wtedy nie pobierasz rekordów z bazy do pamięci, a dostajesz samą liczbę.

2

Zwykle nie robi się osobnego endpointu tylko wycinek z danymi opakowywuje się w metadane i json wygnąda np tak

{
  data: [ /*... */ ], /* wycinek danych */
  totalCount: 100, /* całkowita ilość danych */
  count: 2, /* ilość danych w wycinku, opcjonalne */
  numberPage: 3 /* numer strony, opcjonalne */
  prev: /* link do następnej strony, używane w HATEOAS */ 
  next: / link do następnej strony, używane w HATEOAS */
}
0

Dzięki @Charles_Ray i @Kamil Żabiński. O to mi chodziło :D

0

@Kuba K1: możesz jeszcze dodać HATEAOS xD

0

Nie musisz tego ręcznie już zliczać. Jeśli z repozytorium dostajesz Page<Book> to Page zawiera już takie informacje jak ilość rekordów w bazie, stron, aktualnej strony, itd. Najprostsze rozwiązanie - zwróc sobie w API w opowidzi Page<Book>. Jeśli przytłacza Cię ilość pól to zrób sobie własny obiekt i tam wsadź interesujące Cię rzeczy

0
OtoKamil napisał(a):

Nie musisz tego ręcznie już zliczać. Jeśli z repozytorium dostajesz Page<Book> to Page zawiera już takie informacje jak ilość rekordów w bazie, stron, aktualnej strony, itd. Najprostsze rozwiązanie - zwróc sobie w API w opowidzi Page<Book>. Jeśli przytłacza Cię ilość pól to zrób sobie własny obiekt i tam wsadź interesujące Cię rzeczy

A jak zrobić, żeby zwrócić Page<T> a do findAll dodać parametry filtrowania, bo Page zwraca chyba tylko findAll?

0

Tak, nie można zcastować na Page. Potrzebuję zrobić filtr na kilkanaście kolumn, i nie wiem czy w parametrach jako mapę przekazać i zbudować w JPA ręcznie Query z warunkami, limitem i offsetem, czy użyć queydsl do warunków - tylko jak wtedy zrobić paginację...
A może jednak findAll i przeciążyć metodę toPredicate ze Specification z warunkami i użyć Pageable ze stronicowaniem. Tylko że to zwraca mi nadmiar pól.. Z reguły wtedy używając ModelMapper mapuję na dto to co mi potrzebne, tylko w przypadku zwracanego obiektu Page nie za bardzo to zadziałało, choć pewnie to mój błąd i gdzieś pola się nie zgodziły. Tylko że też jest problem ze zwróceniem Page<>. Wywołując taki endpoint dostaję błąd parsowania Jsona...
W jaki najlepszy sposób używając spring data/querydsl zrobić paginację z filtrowaniem? A może coś innego jeszcze użyć?

0

Potrzebuję zrobić filtr na kilkanaście kolumn, i nie wiem czy w parametrach jako mapę przekazać i zbudować w JPA ręcznie Query z warunkami, limitem i offsetem, czy użyć queydsl do warunków - tylko jak wtedy zrobić paginację

Możesz zrobić named query z polami po jakich chcesz filtrować:

Page<Member> findAllByNameAndSurnameAndAge(String name, String surname, Integer age, Pageable pageable);

Jeśli masz więcej pól to możesz spróbować HQLowe Query

@Query(value = "SELECT member FROM Member member WHERE member.name LIKE :name")
Page<Member> findAllByName(@Param("name") String name, Pageable pageable);

Jeśli chodzi o mapowanie tylko tych pól których potrzebujesz to możesz sobie rezultat zapakować w dto już w query korzystając

@Query(value = "SELECT new com.otokamil.dto.MemberDto(member.name, member.surname) FROM Member member WHERE member.name LIKE :name")
Page<MemberDto> findAllByName(@Param("name") String name, Pageable pageable);

albo skorzystać z projekcji (ale to jest trochę upierdliwe przy pisaniu testów i debugowaniu) i nie pamiętam czy w HQLowym query to działa. Ja to robiłem w przypadku natywnych zapytań, ale wydaje mi się że kolega ostatnio tego użył z HQLem

@Query(value = "SELECT new MemberSomethingDto(member.name, member.surname) FROM Member member WHERE member.name LIKE :name")
Page<MemberSomethingDto> findAllByName(@Param("name") String name, Pageable pageable);

interface MemberSomethingDto {

    String getName();
    String getSurname();
  }

(Piszę z pamięci, coś może się nie kompilować)

Tylko że też jest problem ze zwróceniem Page<>. Wywołując taki endpoint dostaję błąd parsowania Jsona...

Pokaż w jaki sposób definiujesz endpoint. Ja pakowałem to w ResponseEntity<Page<Member>> i działało

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1