Uruchomienie projektu Maven

0

Próbuje uruchomić projekt, ktory stworzylem na https://start.spring.io/ po zaimportowaniu do eclipse (linux), ale oczywiscie nie dziala do wyboru mam ponad 10 rożnych RunAs wiekszość Maven..., Spring Boot, Java App itd. żaden nie działa. Przy uruchomieniu za pomoca Maven pierwszy blad jaki wywala to [ERROR] No compiler is provided in this environment. Perhaps you are running on a JRE rather than a JDK?

JRE mam ustawione na java-8-openjdk-amd64.?

1
  • Co masz po wpisaniu w konsolę javac?
  • Czy zmienna $JAVA_HOIME jest ustawiona?
0
Koziołek napisał(a):
  • Co masz po wpisaniu w konsolę javac?
  • Czy zmienna $JAVA_HOIME jest ustawiona?

javac daje Usage: javac <options> <source files...
$JAVA_HOIME nie ustawialem.

Zmienilem java-8-openjdk-amd64 na jre i teraz nie ma juz tego bledu. Co teraz ustawić żeby wyświetlilo moje "Hello World!", sprobowalem z wieloma goals i przy install wyswietla
`Running TEST.test.AppTest
Tests run: 1, Failures: 0, Errors: 0, Skipped: 0, Time elapsed: 0.002 sec

Results :

Tests run: 1, Failures: 0, Errors: 0, Skipped: 0` a w results powinno być chyba moje "Hello World!" ?

0

Wykonując mavenem clean install budujesz, a nie uruchamiasz projekt.
Chcąc uruchomić projekt powinieneś uruchomić klasę z metodą main

0

clean install wywala blad `2017-03-22 1321.892 WARN 6493 --- [ main] org.elasticsearch.bootstrap : JNA not found. native methods will be disabled.

java.lang.ClassNotFoundException: com.sun.jna.Native
at java.net.URLClassLoader.findClass(URLClassLoader.java:381) ~[na:1.8.0_121]`...

0

Jeśli to Spring Boot to np. mvn exec:java
A z błędu wynika że coś w kodzie wymaga internalsów od Sun/Oracle więc na OpenJDK się nie uruchomi.

0

Zmienilem OpenJDK na java-8-oracle zaznaczyłem jeszcze Offline i Skip Tests w run configuration, buduje sie poprawnie

[INFO] Scanning for projects...
[INFO]                                                                         
[INFO] ------------------------------------------------------------------------
[INFO] Building demo 0.0.1-SNAPSHOT
[INFO] ------------------------------------------------------------------------
[INFO] 
[INFO] --- maven-clean-plugin:2.6.1:clean (default-clean) @ demo ---
[INFO] Deleting /home/user/Downloads/demo/target
[INFO] 
[INFO] --- maven-resources-plugin:2.6:resources (default-resources) @ demo ---
[INFO] Using 'UTF-8' encoding to copy filtered resources.
[INFO] Copying 1 resource
[INFO] Copying 0 resource
[INFO] 
[INFO] --- maven-compiler-plugin:3.1:compile (default-compile) @ demo ---
[INFO] Changes detected - recompiling the module!
[INFO] Compiling 1 source file to /home/user/Downloads/demo/target/classes
[INFO] 
[INFO] --- maven-resources-plugin:2.6:testResources (default-testResources) @ demo ---
[INFO] Not copying test resources
[INFO] 
[INFO] --- maven-compiler-plugin:3.1:testCompile (default-testCompile) @ demo ---
[INFO] Not compiling test sources
[INFO] 
[INFO] --- maven-surefire-plugin:2.18.1:test (default-test) @ demo ---
[INFO] Tests are skipped.
[INFO] 
[INFO] --- maven-jar-plugin:2.6:jar (default-jar) @ demo ---
[INFO] Building jar: /home/user/Downloads/demo/target/demo-0.0.1-SNAPSHOT.jar
[INFO] 
[INFO] --- spring-boot-maven-plugin:1.5.2.RELEASE:repackage (default) @ demo ---
[INFO] 
[INFO] --- maven-install-plugin:2.5.2:install (default-install) @ demo ---
[INFO] Installing /home/user/Downloads/demo/target/demo-0.0.1-SNAPSHOT.jar to /home/user/.m2/repository/com/example/demo/0.0.1-SNAPSHOT/demo-0.0.1-SNAPSHOT.jar
[INFO] Installing /home/user/Downloads/demo/pom.xml to /home/user/.m2/repository/com/example/demo/0.0.1-SNAPSHOT/demo-0.0.1-SNAPSHOT.pom
[INFO] ------------------------------------------------------------------------
[INFO] BUILD SUCCESS
[INFO] ------------------------------------------------------------------------
[INFO] Total time: 2.330 s
[INFO] Finished at: 2017-03-22T15:08:38+01:00
[INFO] Final Memory: 40M/285M
[INFO] ------------------------------------------------------------------------

ale jak teraz uruchomić to co sie zbudowalo?

0

Uruchomiłem z konsoli za pomocą java -jar plik.jar. Jak skonfigurować eclipse zeby budowalo i automatycznie uruchamiało?

0
  1. Nie używać eclipse.
  2. Wystarczy ze będziesz uruchamiał klasę z main(), jeśli to Spring boot to masz tam taką.
0

Wywalilem eclipse i dziala bez problemu w netbeans

3

Z deszczu pod rynnę, a IntelliJ czeka... ;)

0
Shalom napisał(a):

Z deszczu pod rynnę, a IntelliJ czeka... ;)

darmowa wersja ma mozliwosc uzywania SQL, Spring itp. bo z tego co widze to nie?

0

W praktyce ne ma problemu z IntelliJ Community jeśli nie robisz frontendu. Np. w obecnej pracy pracuje ze Spring Bootem z IntelliJ Community. Brakuje np. podpowiadania składki podczas uzupełniania application.proporties/yml, ale to jest pierdoła. Z samą Java pracuje się bardzo dobrze. Dodam, że jako bazy używamy MongoDB (jest plugin).

0

@Bogaty Ogórek zawsze jest EAP jeśli żal ci kilku szekli. EAP jest niedostępny zwykle tylko krótko po nowym releasie.
Zresztą co ty rozumiesz przez "ma możliwość używania"? To ze Community nie ma pluginu do Springa oznacza tylko że nie będzie ci wyświetlać magicznych ikonek informujących o pasujących wstrzyknięciach / nie będzie na etapie kompilacji sprawdzać czy ci sie aplikacja poprawnie poskłada. Ale jak najbardziej można nadal developować i uruchamiać aplikacje springowe, bo i czemu nie?

0

Jak masz Sprint Boota to bez problemu wystarczy Intellij Community, a EAP też jest za darmo, co prawda teraz chyba będzie miesiąć bez EAPa ale masz zawsze darmowy miesiąć triala Ultimate :)

0

Normalne ze intellij uzywa 1GB ram w stanie bezczynnosci

0

Zużywa tyle ile ustawisz w pliku vmparams w /bin ;]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1