dowolny klawisz

0

Witam,
jestem w trakcie pisania dość skomplikowanego programu, ale mam problem z jego malutką częścią. Mianowicie używam KeyListenerów, ale potrafię to zrobić tylko na konkretny klawisz, a jak zrobić, aby funkacja działała na całkowicie dowolny i ewentualnie zapisywała jego "wartość" do zmiennej ?

public void keyPressed(KeyEvent e) {     
        char c = e.getKeyChar();
     
                if(c == 'b')
            {
}

tak aby zamiast 'b' moglabyc tam dowolna litera/cyfra ? a jej wartosc zeby zostawala gdzies zapisana. bardzo prosze o pomoc

1

Ten kod robi dokładnie to co napisałeś. Uruchamia się, gdy naciśnięty zostanie dowolny klawisz, a jego wartość jest zapisana do zmiennej. Potem następuje niepotrzebny Ci warunek. I chcesz, aby działało przy przyciśnięciu całkowicie dowolnego klawisza czy litery/cyfry?

0

litery/cyfry - tak chcialabym zrobić aby zczytywalo czas odstępu pomiedzy wduszaniem kolejnych liter/cyfr ale równiez zeby zczytywalo wartosci tych liter/cyfr do zmiennej

1
public void keyPressed(KeyEvent e) { 
        czas = System.nanoTime();    
        klawisz = e.getKeyChar();
}

Zmienna czas powinna być typu long.

0

bardzo dziękuję, przy okazji mam pytanie - w jednej klasie używam metody z ActionListenerami oraz KeyListenerami, jesli po odpaleniu programu wykonam operacje na przyciskach, pozniej nie działają operacje na klawiszach.. jak to połączyc? oczywiscie mowa o dwóch roznych metodach - jednak wywolywanych w 1 klasie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1