Książki

1

Modern Java in action
https://krainaksiazek.pl/Java-8-&-9-in-Action,9781617293566.html

Czytał ktoś ? Warta swojej ceny ???

1

Witam,
jestem początkującym programistą. Podstawy programowania c++, html, css. Chciałbym nauczyć się programować w javie. Jakie książki polecacie do nauki tego języka ? Dzięki za pomoc.

2

Wydaje mi się, że pierwszy post wyczerpuje odpowiedz na twoje pytanie, ale.... w ramach dopowiedzenia od początkującego, dopiero co uczącego się kolegi, dorzucę coś ze swojej perspektywy (bez wcześniejszego doświadczenia w innych językach).

  1. Java Dla Zupełnie Początkujących, Tony Gaddis.
    Jeśli programowałeś już w C++ to może Cię znudzić, ale jeśli chodzi o mnie, to podstawy wytłumaczone na tip top. Brakuje pewnych rzeczy, ale fajny start, żeby dokładnie zrozumieć o co chodzi gdzieś indziej.
  2. Kurs online Java Start. Co prawda nie jest to książka, ale fajnie wytłumaczone lekcje dla laików, którzy chcą nauczyć się "czegoś".
  3. Java Podstawy, Cay S. Horstmann. Nie rozumiałem wielu rzeczy w tej książce przed czytaniem Gaddisa, ale znajduje się tu wiele rzeczy przydatnych (mnie osobiście) jako GENIALNE dopowiedzenie do rzeczy jakich się mogę nauczyć w Gaddisie. Są również porównania Javy z C++, więc dla Ciebie jak znalazł.
  4. Samouczek programisty. Również nie książka, tylko kurs online. Pierwsze trzy lekcje ZUPEŁNIE niezrozumiałe dla mnie były póki nie przeczytałem Gaddisa, ale teraz świetny materiał żeby robić "powtórzenie" wcześniej przeczytanych rzeczy.
    Tyle ode mnie, nie wiem czy pomocne tobie, ale może chociaż komuś ;)
1

Witam,
Chciałbym nauczyć się programować w Javie. Jakie książki polecacie do nauki tego języka ?, dopiero zaczynam :)
Co myślicie o tych książkach?
Java Dla Zupełnie Początkujących, Tony Gaddis.
Programowanie w Javie. Solidna wiedza w praktyce. Wydanie XI
Po przerobieniu tych Książek chciałbym się zapisać na jakiś kurs online co myślicie o tym ?
Kurs Programowania Java od Podstaw, czy jest sens w ogóle zapisywać się na ten kurs po przerobieniu tych książek ? Czy lepiej zainwestować później w jakaś lepszą książkę ?
Dzięki za pomoc.

1

Co prawda nie chodzi o książkę o tematyce związanej z Javą, ale......
Czy ktoś jest w stanie się wypowiedzieć, czy pozycja "Matematyka od zera dla inżyniera" (Stroud K.A., Booth Dexter J.) będzie ok dla osoby zajmującej się programowaniem hobbistycznie, która ostatni kontakt z matematyką miała 13 lat temu, a jednak widzi, że wbrew temu co można przeczytać, ta matematyka jest niezbędna do stworzenia czegoś fajnego....
Ewentualnie polecić coś innego dla laika?

1

Poleci ktoś kurs albo dobry tutorial najlepiej jakiś nowy co dobrze wprowadzi i da solidne fundamenty do Javy?

2

Czy powstała jakaś lepsza / nowsza / bardziej prawilna książka o współbieżności w Javie niż Brian F. Goetz "Java Concurrency in Practice"?

I dlaczego stała się ona właściwie białym krukiem, tzn. nie można jej kupić ani nowej ani używanej ani w bibliotekach nie występuje? Czy dlatego że jest przestarzała czy dlatego że jest taka dobra?

1

Szukam książki do nauki Javy w wersji 13. Obecnie uczę się Javy z tej aplikacji.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hitechrush.codegym

1

Jaka książka do nauki programowania z użyciem Javy?

Kupiłem kurs na Udemy - ten od Tima Buchalki, ale chcę też dorzucić jakąś książkę, mam dwa typy:

  1. Java. Podstawy - Cay S.Horstmann
  2. Java dla zupełnie początkujących - Tony Gaddis

W 1.brakuje niestety zadań, co nieco mnie zniechęca. Ktoś miał styczność z tą drugą pozycją? Proszę o pomoc w rozsztrzygnięciu..

1

Mikroserwisy w akcji 2019
Morgan Bruce, Paulo A. Pereira

Warto się tym emocjonować? Skorzystam, czy z netu wydobędę więcej?

PWN 2019 (przykładowe 2 stronicowe fragmenty są bezwartościowe)

1
AnyKtokolwiek napisał(a):

Mikroserwisy w akcji 2019
Morgan Bruce, Paulo A. Pereira

Warto się tym emocjonować? Skorzystam, czy z netu wydobędę więcej?

PWN 2019 (przykładowe 2 stronicowe fragmenty są bezwartościowe)

https://www.amazon.com/Microservices-Action-Morgan-Bruce/dp/1617294454 Amazon oferuje chyba ciut więcej kartek podglądu. Różnica pomiędzy netem, a tą pozycją jest taka, że tu masz wszystko podane na tacy i pisane ciągiem. W necie będą to mieszane przykłady albo niezweryfikowane merytorycznie albo bazujące na starych rzeczach.

1
purrll napisał(a):
AnyKtokolwiek napisał(a):

Mikroserwisy w akcji 2019
Morgan Bruce, Paulo A. Pereira

Warto się tym emocjonować? Skorzystam, czy z netu wydobędę więcej?

PWN 2019 (przykładowe 2 stronicowe fragmenty są bezwartościowe)

https://www.amazon.com/Microservices-Action-Morgan-Bruce/dp/1617294454 Amazon oferuje chyba ciut więcej kartek podglądu. Różnica pomiędzy netem, a tą pozycją jest taka, że tu masz wszystko podane na tacy i pisane ciągiem. W necie będą to mieszane przykłady albo niezweryfikowane merytorycznie albo bazujące na starych rzeczach.

Możesz zobaczyć też: Budowanie mikrousług Sam Newman.
Jestem w trakcie lektury, nie ma tu konkretnych technologii, raczej ogólny pogląd na to jak tworzyć mikrousługi, jak integrować, jak rozdzielać. Przyjemnie się czyta ;)

1

Thinking in Java nie powinna być na pierwszej pozycji. Jest to zniechęcające dla nowicjusza. To może czytać osoba która już programowała w czymś. Generalnie podchodzi do tematu OOP jakby był rok 2000 (zgaduję, nie pamiętam 2000 pod względem programowania).

1

Jaką polecacie książkę dla Javy dla początkującego? Oczywiście w tym języku.Dawniej bawiłem się w C++(średni poziom zaawansowania) czy Python(początki). Stwierdziłem że może warto iść na Jave z C++,gdyż prędzej znajdę pracę i jest zapotrzebowanie na rynku Polskim na ten język.Można też zauważyć że jest podobny składniowo do C++,więc plus.Tak więc jaka książka na początek polecacie.Na internecie,na kanałach yt także się uczyć będę,lecz książka mi się przyda.Nie wracam do poprzednich stron tego tematu,gdyż chce najnowszą opcję,nie z przed 5 lat,chyba wiadomo :)

1

Stoję właśnie przed wyborem książki o mikroserwisach,
"Budowanie mikrousług Sam Newman" czy "Mikroserwisy w akcji Morgan Bruce, Paulo A. Pereira"?
A może jeszcze coś innego?
Zależy mi na przystępności, prosty i jasny język bez zastanawiania się co autor ma na myśli. (oczywiście dla java developera) -

1

Jestem w trakcie przerabiania :Spring w akcji wydanie 5, wiele osób poleca, rzekomo opisuje specyfike springa. Niemniej pozycja 2 letnia. Dość pobieżnie napisana, przekrojowa, a uaktualniona pozycja pojawi się dopiero na wiosnę więc póki co szukam alternatywy czegoś co dalej porusza się w kontekście budowania tutaj stricte backendu z uzyciem springa.

Co publikuje faktycznie stosowane dobre wzorce i różne efektywne mechaniki, ale rozwijając temat na tyle, żeby można było się zagłębić nad rozwiązaniami, napisane na wzór efektywnych technik. Może to być oczywiście kilka pozycji. W moim kontekście komunikuje się to z kontrolerem w angularze2, ale totalnie nie musi go dotyczyć.

Coś aktualnego, bardziej złożonego, treść ujęta w języku angielskim lub polskim.

0

Może nie książka (chociaż e-booka u nich można kupić) ale na portalu https://www.baeldung.com/ jest sporo zwięźle opisanych cech/funkcjonalności Springa.

Jeżeli chodzi o książkę "Spring w akcji" to nawet 4 edycja jest dalej aktualna (o ile mówimy tu o Spring MVC i Spring Boot).

0

Cześć, chętnie odkupię książkę "Java. Współbieżność dla praktyków". Jak ktoś ma i mu się kurzy na półce, to proszę o kontakt priv :)

0

Jaka książka o oracle - bazie danych dla programisty java? widziałem np. oracle database the complete refernce albo handbook, z czym to 2 jest 2 razy mniejsze... co wybrać?

0
phanc napisał(a):

Jaka książka o oracle ...

Zgaduję, że chodzi o te dwie (lub ew. wydania dotyczące innych wersji):
https://www.amazon.com/Oracle-Database-Complete-Reference-Press/dp/0071801758/
https://www.amazon.com/Oracle-Database-12c-Handbook-Press/dp/0071798781/
Przeglądnąłem spisy treści. Ta druga jest dla administratora (DBA), więc to miałoby sens tylko jeśli chcesz zostać człowiekiem-orkiestrą. Ta pierwsza już prędzej, ale być może tylko mała część może być tak naprawdę przydatna dla programisty Javy. Bo np. nie znasz SQL-a w ogóle? Potrzebujesz PL/SQL lub cech obiektowych bazy do czegokolwiek (a i tak jest tam raczej po łebkach)?
Trzeba mieć własny plan tematów, które się do czegoś przydadzą, i nie zaszkodzi poszukać materiałów tutaj: https://docs.oracle.com/en/database/oracle/oracle-database/index.html

0

Cześć,
szukam książek(lub jakiejkolwiek innej formy), która wprowadzi mnie bardziej w świat javy, jvm, wzorców projektowych i popularnych frameworków (typu Spring) ale w formie dobrego zrozumienia jak to wszystko działa pod spodem. Nie szukam książki, która pokazuje jak napisać pętle for czy wytłumaczy czym jest tablica.
Za każdą propozycję z góry dziękuję :)

0
27codelady napisał(a):

Cześć,
szukam książek(lub jakiejkolwiek innej formy), która wprowadzi mnie bardziej w świat javy, jvm, wzorców projektowych i popularnych frameworków (typu Spring) ale w formie dobrego zrozumienia jak to wszystko działa pod spodem. Nie szukam książki, która pokazuje jak napisać pętle for czy wytłumaczy czym jest tablica.
Za każdą propozycję z góry dziękuję :)

  • Java: Techniki Zaawansowane
  • Spring w Akcji
  • Nowoczesne receptury w Javie. Proste rozwiązania trudnych problemów

Może te?

0

Tradycyjnie polecam książki Horstmanna. Jak dla mnie najlepszy autor na rynku.

0

Co polecicie do Javy 17? Podbijamy w projekcie, ale ja mentalnie siedzę w 8/9 i chciałbym się rozwinąć.

1

Release It!
Wybitna książka z 2007, szersze spojrzenie na programowanie/projektowanie/utrzymywanie o tym jak wiele się może zrypać i jak sobie z tym radzić.
https://www.oreilly.com/library/view/release-it-2nd/9781680504552/

Clean Architecture: A Craftsman’s Guide to Software Structure and Design
Kolejna wybitna wujka Boba, której treść wyryłem sobie głęboko w serduszku. Znalazłem tu odpowiedzi na pytania, które zadawałem sobie przez ostatnie 3 lata.
https://www.oreilly.com/library/view/clean-architecture-a/9780134494272/

0

Internet. Jak działa naprawdę? Ilustrowany przewodnik po protokołach, prywatności, cenzurze i zarządzaniu
Lekko się czyta, taka dla licealistów, poziom podstawowy, dobre wprowadzenie, zawiera najważniejsze rzeczy
https://helion.pl/ksiazki/internet-jak-dziala-naprawde-ilustrowany-przewodnik-po-protokolach-prywatnosci-cenzurze-i-zarzad-article-19-author-mallory-knodel-contributor,injadz.htm#format/d

0

Siema, mam pytanie. Czy warto zacząć naukę javy od starszej wersji? Tzn. Wpadła mi w ręce ksiażka "Wprowadzenie do Javy. Programowanie i struktury danych" .Wygląda na odpowiednią dla mnie, bo jest to książka dla początkujacych i traktuje też o podstawach działania internetu, komputerów itp.(a ja jestem początkujący). Natomiast jej mankamentem jest to, że opisuje 12 wersję javy. Czy warto sięgać po taką lekturę? I nie pytam tylko o tą pozycję. Ogólnie czy warto uczyć sie z materiałów odnoszących sie do starszych wersji? Jest na to jakaś zasada czy coś ?:P.
Na koniec dodam, ze sama ksiażka ma 1200 stron, więc to zapewne nie tylko same podstawy podstaw, tylko też bardziej rozbudowane, jak na początkującego rzeczy. Czy jeśli się ewentualnie zdecyduje, to przerabiać całość , czy w pewnym momencie odpuścić?
Pozdro liczę na szybką odpowiedź, bo cena jest dobra i nie wiem ile tak zostanie :P

1
Katanga23 napisał(a):

Siema, mam pytanie. Czy warto zacząć naukę javy od starszej wersji?

To trzeba być precyzyjnym z pytaniem. Niektórzy są tak starzy że starsza wersja to dla nich Java 6 XD

Tzn. Wpadła mi w ręce ksiażka "Wprowadzenie do Javy. Programowanie i struktury danych" .Wygląda na odpowiednią dla mnie, bo jest to książka dla początkujacych i traktuje też o podstawach działania internetu, komputerów itp.(a ja jestem początkujący). Natomiast jej mankamentem jest to, że opisuje 12 wersję javy.

I to jest precyzyjne. Od Javy 9 wydają wersję co pół roku a LTSy to wersje 11, 17 i 21 (jeszcze nie wydana). Wiec 12 (czyli LTS 11) jest tylko jeden LTS to tyłu. Różnice doczytasz sobie w jeden wieczór na jakimś blogu po angielsku

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1