Książki

0

Zanim zadasz pytanie jaka książka do Javy przeczytaj koniecznie:

Książki do Javy

Tematy w stylu "Jaka książka dla początkującego", będą bezlitośnie kasowane!

2

Ale moim zdaniem większość z tamtych książek jest już niezbyt aktualna. Znam lepsze... Jeżeli chodzi o podstawy.

2

"JAVA Programowanie praktyczne od podstaw" Krzysztof Barteczko

1

Jako, że nie znalazłem w wymienionych pozycjach książki, jaką bym chciał znaleźć (mówię na podstawie przejrzenia spisu treści), chciałbym jednak zapytać: czy zna ktoś książkę, która przedstawia wszystko na podstawie programowania aplikacji/serwisu? Kiedyś, gdy zaczynałem naukę PHP, kupiłem książkę PHP, Apache i MySQL od podstaw. Książka świetnie tłumaczyła wszystkie pojęcia, a czytając ją i robiąc zawarte w niej kody tworzyło się serwis. Dzięki temu od razu na przykładach było pokazane jak wykorzystać kod. Czy znajdzie się coś takiego do Javy?

0
pawelrak napisał(a):

"JAVA Programowanie praktyczne od podstaw" Krzysztof Barteczko

Do tego też jakiś zbiór zadań z rozwiązaniami.
" Programowanie w języku Java. Zbiór zadań z (p)odpowiedziami" - autor Wiesław Rychlicki

0

Co myslicie o tych pozycjach: Java. Podstawy i Java. Techniki zaawansowane.. Warto zaczerpnac z nich troche wiedzy?

0

dość fajne ale brakuje mi trochę zadań i ćwiczeń.

ta nowa kniga jest też dość dobra http://www.amazon.com/Programmer-Study-1Z0-803-1Z0-804-Certification/dp/0071772006

0

Witam.
Szukam książki do Javy (dla osoby początkującej), która ma dużą ilość przykładów oraz samodzielnych ćwiczeń.

co sądzicie o http://helion.pl/ksiazki/java-praktyczny-kurs-wydanie-iv-marcin-lis,pkjav4.htm i http://helion.pl/ksiazki/java-cwiczenia-praktyczne-wydanie-iv-marcin-lis,cwjav4.htm

0

Czy warto kupić effective java... po polsku?
jest tania i dostępna od ręki.Tylko nie wiem czy da sie czytac. ;]

0

Wygląda na to, że w empiku mają dostępne, po angielsku i w miarę przyzwoitych cenach np.:
http://www.empik.com/effective-java-bloch-joshua,2745496,ksiazka-p
http://www.empik.com/java-concurrency-in-practice-bloch-joshua-bowbeer-joseph-goetz-brian-peierls-tim-holmes-david-lea-doug,1216948,ksiazka-p
I chyba w promocji teraz. Może kosztują wiecej niż w wersji PL, ale dalej mniej niż jakby ściągać zza granicy.

0

Jeśli chodzi o dobrą książkę do Javy , godną polecenia jest http://helion.pl/ksiazki/java-podstawy-wydanie-ix-cay-s-horstmann-gary-cornell,javpd9.htm.
Jest jeszcze druga część, pierwsza to podstawy i "wejście" do programowania obiektowego.

0

Książka do wzorców projektowych w Java - Head First Design Patterns czy Gang of Four na pierwsze spotkanie?

0

Ja przerobiłem książkę Java - Head First Design Patterns i jestem zadowolony, bardzo fajnie wszystko pokazane na przykładach. Książka pisana dosyć luźnym językiem więc nie każdemu może przypaść do gustu. Zobacz sobie jakiś fragment jednej i drugiej i oceń która bardziej przypadnie ci go gustu.

0

Tylko jedyna właściwa
Head first jest pisana językiem dla dzieci

0

Często spotykam się z opinią, że zakup publikacji wydawnictw HELION to marnotrawienie czasu i gotówki. Jak się do tego odnosicie?

0

Wszystko co znajdziesz w książkach możesz równie dobrze znaleźć w Internecie tj. dokumentacji czy tutorialach.
Ja tam czasem lubię się oderwać od komputera i poczytać coś na papierze, mam kilka książek helionu i jakoś dają radę.

0

Witam wszystkich. Jestem tu nowy, więc na początku chcę się przywitać ;)
Ale do rzeczy. Zastanawiam się, czy warto kupować książkę od podstaw do Java. Mam dość dobre podstawy z C++, a przeglądając neta można zauważyć dużo podobnych rzeczy. W związku z tym mam pytanie, czy lepiej poukładać podstawy Java z pomocą internetu a książkę kupić zaawansowaną, czy kupić książkę od podstaw i uczyć się od 0. Dodam, że nigdy nie miałem do czynienia z językiem Java. Jedynie co, to poprzeglądałem podstawowe instrukcje i zauważyłem podobieństwa z językiem C++.
Co robić?
Pozdrawiam ;)

0
karolax napisał(a):

Często spotykam się z opinią, że zakup publikacji wydawnictw HELION to marnotrawienie czasu i gotówki. Jak się do tego odnosicie?

Jest to totalna bzdura jeśli się weźmie pod uwagę, że obecnie są głównym wydawcą publikującym tłumaczenia z O'Reilly.
Jakość książek bywa różna, ale te najlepsze z reguły właśnie wydaje O'Reilly ew. Manning (który też jest tłumaczony i wydawany przez Heliona).

0

Ksiazki warto miec, zeby do nich czasem zajrzec, albo poczytac bedac z dala od kompa.

Z tym, ze polskie wydania czasem kuleją, z kolei angielskie wychodzą drożej.

0

Jaką książkę polecacie do programowania wielowątkowego? Concurrency in practice czy wybrać coś świeższego?

0

Concurrency in practice + Fork/Join Framework

3

@hcubyc zależy czego chcesz sie nauczyć, Concurrency in practice jest super, bo idzie od samego javovego bagienka (synchronizacja etc, dlaczego, po co ), jest sporo teorii (thread confinement etc), ale to jest wiedza, która szybko umknie... (ja przynajmiej w pracy tego nie używam), sama książka daje całkiem spoko wstęp do asynchronicznego programowania (Future<T>), ale nad te książkę polecę http://www.amazon.com/Concurrency-Cookbook-Answers-Common-Problems/dp/1849687889 albo rozdział o CompletableFuture<T> w Java 8 in Action (ale to raczej, przygoda na 2/3 dni).

Do samej zabawy i przeprowadzenia przez java.util.concurrent polecam http://www.vogella.com/tutorials/JavaConcurrency/article.html - resztę doczytasz se w docach, a sampli poszukasz w necie.

0

Witam
Czy warto dzisiaj kupić książkę do JEE6, jeżeli mamy już JEE7? Dodam, ze podstawy Java mam już opanowane i chcę zacząć uczyć się dalej. Co możecie mi polecić?

0

A kojarzy ktoś jakieś nowe książki warte uwagi?

0

A może ktoś miał do czynienia z tytułem Spring w akcji. Wydanie IV? Ponoć w III były jakieś nieścisłości w tłumaczeniach i zastanawiam się na ile nowe wydanie niweluje te przypadłości i czy może posiada jakieś inne?

0

Dobra książka o wzorcach projektowych dla (junior) java developera? http://helion.pl/ksiazki/architektura-systemow-zarzadzania-przedsiebiorstwem-wzorce-projektowe-martin-fowler,szabko.htm się nada?

0

Zna ktoś książkę w stylu "Jęztk C++ ćwiczenia i rozwiązania" David Vandevoorde, tylko z Javy? Fajna jest ta książka, fajnie się z niej uczy, przydałoby się coś takiego na temat języka Java,

Pozdrawiam!:-)

0

[SPRZEDAM]: SPRING W AKCJI. WYDANIE III. CRAIG WALLS.

http://allegro.pl/spring-w-akcji-wydanie-iii-craig-walls-okazja-i5756189128.html

0

Witam. A co sądzicie o tych dwóch pozycjach:

http://helion.pl/ksiazki/java-przewodnik-dla-poczatkujacych-wydanie-vi-herbert-schildt,javpp6.htm

http://helion.pl/ksiazki/java-kompendium-programisty-wydanie-ix-herbert-schildt,javkp9.htm

Czy warto kupować jedną i drugą czy może od razu kompendium bo po spisie treści widzę, że ma to samo co podstawy tylko bardziej rozbudowane. Miał może ktoś styczność z tymi książkami? Lub być może z kursem na javastart.pl? Pytam ponieważ zaczynam naukę tego języka. Pozdrawiam

0

Gdzie mozna tanio kupic concurrency in practice? Moze byc po polsku. Moze byc uzywana...

0 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0