Hosting plików

0

Mam do napisania serwer javie który będzie przechowywał dane i je udostępniał użytkownikom. Dane to będą głownie pdfy, wordy, zdjęcia. Jednym z wymagań jest to, aby ten plik był dostępny do odczytu w przeglądarce(otwieranie go w nowej zakładce).
Jednym z moich pomysłów jest udostępnianie ich przez REST i potem otwarcie go w javascript, ale w moich implementacjach te pliki na gui od razu się pobierają.
Drugim pomysłem jest udostępnienie tych plików przez statyczny kontekst ale tutaj też mam problem, ponieważ mam ułożona strukturę katalogów i nie chce jej pokazywać w urlu oraz nie wiem czy jest jakiś sposób aby to zaszyfrować.
W jaki sposób Wy byście podeszli do tego tematu i który z przedstawionych pomysłów byłby lepszy albo może jest jeszcze inny?

2
Seme napisał(a):

Jednym z wymagań jest to, aby ten plik był dostępny do odczytu w przeglądarce(otwieranie go w nowej zakładce).
Jednym z moich pomysłów jest udostępnianie ich przez REST i potem otwarcie go w javascript, ale w moich implementacjach te pliki na gui od razu się pobierają.

To zrób linki do przeglądarki dokumentów w parametrze podając adres/id pliku do obejrzenia. Jak dasz link do pliku to się ściągnie.
Edit: Możliwe, że brakuje odpowiednich nagłówków Content-Type.

Drugim pomysłem jest udostępnienie tych plików przez statyczny kontekst ale tutaj też mam problem, ponieważ mam ułożona strukturę katalogów i nie chce jej pokazywać w urlu oraz nie wiem czy jest jakiś sposób aby to zaszyfrować.

Hmm. Symlinki?

0

Udało mi się rozwiązać problem. Zamiast używać URL.createObjectURL() i obrabiać bloba na froncie to otwieram w nowej karcie link w którym mam HttpServletResponse z plikiem. To mnie obecnie zadowala. Symlinki też są ciekawe, ale jednak nie tym razem. Dzięki.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1