Biała lista podatników i błąd w REST Debugger

0

Tylko patrz, że liczba iteracji może być zmienna, ponieważ znajduje się w pliku ;) W razie czego daj znać, bo sam jestem ciekaw jak to będzie działało.

0

Hej,

Chętnie dołączam do dyskusji na temat pliku płaskiego bo sam mam z nim problem :) Czy macie może jakiś sensowny sposób jak taki plik załadować do bazy danych? Normalnie jakby to był plik CSV to by nie było problemu ale oczywiście ktoś wymyślił, że będzie bardziej fancy jak to będzie JSON. I teraz weź i sparsuj JSONa, który ma 300MG.

0

No ja ładuje codziennie aktualny plik, JSON nie jest tu problemem

0

Na razie bez sukcesu, nie znajduje mi tej wyliczonej wartości w pliku płaskim. Sprawdziłem aktualny plik i jest w nim info, że "liczbaTransformacji": "5000".
Może ktoś podzieli się przykładową kombinacją NIP+konto, wyliczonym hashem, którego można znaleźć w dzisiejszym pliku?

2

Dla Taurona:

Plik: 20200120.json
Nip: 6762337735
Konto: 43105000861000009030409982

Wsad do liczenia skrótu: 20200120676233773543105000861000009030409982
Skrót wyliczony: cfe73a6c4b6ea52140abf09a72c422f0754dc3aa075632a4b55a702ff6e24c34d284a1e7806999cd5079635b4818228d2b1c0e11b353c5f85258380a31396ade

Jedyne co mi jeszcze przychodzi do glowy, że funkcja licząca skrót zwraca Ci wielkie litery, a powinieneś zawsze od małych liczyć,

0

Dzięki, w końcu zadziałało! Jeszcze pytanie, jakiej funkcji używacie do SHA512 we Free Pascalu lub Delphi? Bo powyższy przykład napisałem sobie w C#.

3

@Kristof: zobacz sobie na bibliotekę HashLib4Pascal – sporo umie.

0

Witam a czy potraficie po tym api wyszukac wirtualne numery kont ? Bo wg mnie to na ta chwile tego sie nie da

2

Nie ma na białej liscie, ale jest nowa wersja 1.4 API która pozwala sprawdzić w metodzie check konto wirtualne, druga metoda to weryfikacja w pliku płaskim.

https://www.podatki.gov.pl/komunikaty-techniczne/api-wykazu-podatnikow-vat/

1

@Panczo tylko co z tego, jak mamy możliwość zapytania do API 10 razy dziennie, a metoda check pozwala sprawdzić tylko 1 konto na raz. Nie rozumiem jak można nakładać takie ograniczenia.

0

Zgadzam się z tobą, to ograniczenie jest bez sensu... Zresztą można je bardzo łatwo obejść. Sam kont wirtualnych szukam w pliku płaskim

0

Też mam błąd w tym REST
Zapytanie: GET https://wl-api.mf.gov.pl/api/search/nip/1130120619?date=2021-02-21
Zwraca mi:
*Error connecting with SSL.
Error connecting with SSL.
errorSSL routinessslv3 alert handshake failure:
*
Zaś dowolna przeglądarka radzi sobie bez problemu.

EDIT1:
Delphi XE3
Http:TIdHTTP;
Ssl:TIdSSLIoHandlerSocket;

Result:=Http.Get('https://wl-api.mf.gov.pl/api/search/nip/1130120619?date=2021-02-21');

Handler Ssl podpięty.

EDIT2:
Czyżby problem tu:

OPENSSL_SSL_DEFAULT_CIPHER_LIST = 'ALL:!ADH:RC4+RSA:+HIGH:+MEDIUM:+LOW:+SSLv2:+EXP';
1

Co masz w SSLOptions > Method handlera IdSSLIOHandlerSocketOpenSSL ?!handler.png

0

Zainstalowana nowa wersja Indy z https://github.com/IndySockets/Indy/tree/master/Lib (dzięki @skrzat)
Wróciłem do problemu z połączeniem:

exception: EIdOSSLUnderlyingCryptoEror
message: Error connecting with SSL. errorSSL routinestlsv1 alert protocol version

Tak a propos na stronie przestało działać wklejenie obrazków, musiałem przepisać komunikat :/

Project.zip

1

@_13th_Dragon: twój projekt u mnie się kompiluje i bez problemu pobiera dane.
screenshot-20210402155111.png
oczywiście działa dopiero gdy wrzucę do folderu z exekiem moje biblioteki (dołączam do postu)Debug.zip

0

@_13th_Dragon: słuchaj, a weź sprawdź czy zadziała ci Twój projekt ale skompilowany u mnie?Win32.zip
w zestawie potrzebne biblioteki

1

Sprawdź jeszcze, czy działa użycie czegoś innego niż Indy.
Oczywiście wrzuć biblioteki do folderu z exe.

uses System.Net.HttpClient;

var
  resp: IHTTPResponse;
begin
  with THTTPClient.Create do
    try
     CustomHeaders['Accept'] := 'text/html,application/xhtml+xml,application/xml;q=0.9,image/avif,image/webp,image/apng,*/*;q=0.8,application/signed-exchange;v=b3;q=0.9';
     CustomHeaders['Host'] := 'wl-api.mf.gov.pl';
     UserAgent := 'Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64)';
     resp := Get('https://wl-api.mf.gov.pl/api/search/nip/1130120619?date=2021-02-21');
     Memo.Text := resp.ContentAsString();
    finally
      Free;
    end;
end;
0

Odinstalowałem RAD Studo, i zainstalowałem ponownie.
Zainstalowałem wszystkie biblioteki nic ponownie nie ściągając tylko to co miałem już na dysku.
Indy działa bez zarzutów.

0

Odgrzeję trochę stary temat.
Po paru latach doświadczenia z API rejestru VAT, powiedzcie jak wygląda sprawa limitów na ilość zapytań?
Sprawdzałem masowo środowisko produkcyjne i nie udało mi się osiągnąć owych limitów.
Jaką zasadę stosujecie u siebie na produkcji?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1