Problemy z PW po zmianach / w trybie czatu

3

Po pierwsze - wielki szacun za puszczenie PW w trybie czatu. Już parę razy podczas rozmów z ludzikami z forum stwierdzaliśmy, że takie coś by było super. I proszę, jaka miła niespodzianka na święta :)

Ale żeby nie było zbyt słodko:

1) jeśli podczas wysyłki wiadomości jesteśmy na zakładce "podgląd" to (nie zawsze - jeszcze nie załapałem, od czego to zależy) często po wciśnięciu "wyślij" wiadomość się wysyła, ale nadal widnieje w edytorze/podglądzie. Aczkolwiek ponowne wciśnięcie "wyślij" powoduje powstanie komunikatu o konieczności wpisania treści - więc jakby sama treść wiadomości jest czyszczona, ale podgląd nie jest sprzątnięty. Widać to ładnie na poniższym obrazku:
screenshot-20191223150749.png

EDIT
Zjawisko potwierdzone także przez innych userów:
screenshot-20191223152509.png

.

2) nie działa podpowiadanie nazwy użytkownika podczas tworzenia nowej wiadomości. W ogóle nie pojawia się lista rozwijalna z nickami. Widać to poniżej:
screenshot-20191223151850.png

.

3) U mnie wprawdzie działa, ale @superdurszlak zauważył, że podczas naszej rozmowy po jego stronie zniknęły avatary. U mnie wyświetlało się wszystko poprawnie:
https://4programmers.net/uploads/screenshot/5e/5e00c8c94789d.png

EDIT
Zjawisko jednak także się u mnie pojawia, aczkolwiek nie zawsze. Przed chwilą doświadczyłem tego pisząc z nerwowym ;)

screenshot-20191223164946.png

0

Rzeczywiście, zauważyłem pewną zmianę przy wysyłaniu wiadomości... ale nie zauważyłem żadnego komunikatu, że nowa funkcjonalność weszła w wersję beta.

No nic.

Jeśli to prawda (nie miałem możliwości zweryfikować "czatowości"), i to się utrzyma, to będzie mi bardzo miło. Mnie bardzo taka forma odpowiada.


UPDATE: Też zauważyłem, że czasem awatary nie ładują się od razu. U mnie pomogło odświeżenie strony.

0

Też zauważyłem takie zachowanie. Piszę treść, włączam podgląd i wysyłam – peemka leci i dociera, ale treść nadal widnieje w oknie podglądu, ale znika po kilku sekundach. Trudno powiedzieć czy to bug czy zamuła – w końcu wiadomość jest wysyłana, a docelowo pole treści i podglądu jest czyszczone. Choć IMO powinno się to dziać od razu po wysłaniu wiadomości, a nie po jakimś czasie. ;)

Istnienie problemu z punktu 2. (czyli braku podpowiadaczki) potwierdzam – lista się nie pojawia, ani w polu odbiorcy, ani w polu treści wiadomości. Co do punktu numer 3. to nie zauważyłem takiego problemu, ale będę się temu przyglądał i w razie czego dam znać.

0

znika po kilku sekundach

U mnie nie znika. Wcześnie tego zachowania nie zaważyłem, więc myślałem, że może za krótko czekałem. Wysłałem wiadomość testową, poczekałem z 3 minuty, ale cały czas nie znikała..Nawet druga strona rozmowy zdążyła coś odpisać - jej wiadomość się pojawiła, a podgląd nadal był zapełniony treścią. Potem przełączyłem się do nowej zakładki, napisałem niniejszego posta, a podgląd na PW nadal zawiera treść ostatniej wiadomości.

1

Sprawdzę to jeszcze – zaraz napiszę Ci testową wiadomość i zobaczymy co się stanie.


Edit: pospamowałem trochę skrzynkę @cerrato i sprawa u mnie wygląda tak:

  1. Wchodzę na stronę wysyłania wiadomości do konkretnego użytkownika (za pomocą przycisku w dymku po najechaniu na jego nick gdzieś na forum), piszę wiadomość, wciskam Ctrl+Enter i wiadomość zostaje wysłana, ale cała strona się przeładowuje. Dopiero kolejna wysłana wiadomość nie powoduje przeładowania strony.

  2. Wysłanie wiadomość w dowolny sposób, gdy aktywna jest zakładka Podgląd powoduje, że treść w tej zakładce pozostaje, choć pole w zakładce Treść zostaje wyczyszczone. Dopiero przełączenie z zakładki Podgląd na zakładkę Treść i z powrotem powoduje wyczyszczenie pola podglądu, choć z opóźnieniem – najpierw pojawia się podgląd poprzednio wysłanej wiadomości, a dopiero po chwili tekst znika.

  3. Jeszcze inny błąd, powiązany z punktem 1. – jeśli mam już wysłanych kilka wiadomości do danego użytkownika (np. do @cerrato), zatrzymam kursor nad jego nickiem gdzieś na forum i kliknę w przycisk z kopertą, to zostaję przeniesiony do strony wysyłania wiadomości, w której formularz ma wypełnione pole odbiorcy, ale lista dotychczasowych wiadomości wymienionych pomiędzy nami nie jest widoczna. Wyświetla się ona dopiero po wysłaniu wiadomości. Trzeba zrobić tak, aby wciśnięcie przycisku z kopertą (w dymku) przenosiło do strony pisania peemki z już pokazaną konwersacją (o ile takowa istnieje) – wtedy wysłanie wiadomości nie będzie przeładowywać całej strony.

1

Ok, zauważyłem 2 kolejne kwiatki:

  1. Gdy masz włączone notyfikacje na Bimbołsie, notyfikacja o wiadomości pojawia się często dwukrotnie: Raz z nagłówkiem <użytkownik> wysłał wiadomość czy jakoś tak, a raz z nagłówkiem <użytkownik>
  2. Gdy masz właśnie otwarte okno czatu i dostaniesz wiadomość, nabija to licznik powiadomień / powiadomień o wiadomościach. Ale nawet jak odhaczysz wszystkie powiadomienia jako przeczytane, to dopóki nie odświeżysz strony licznik pozostaje taki jaki był

EDIT: licznik czasem nie resetuje się nawet po odświeżeniu, najwyraźniej zdarza się, że licznik się resetuje dopiero po najechaniu kursorem na nową wiadomość w oknie czatu

0

@cerrato: wczoraj dodałem link do profilu usera. Podgląd wiadomości również znika po jej wysłaniu. Dodałem również podpowiadanie nazw użytkowników.

@furious programming to o czym piszesz nie zostało jeszcze zaimplementowane. Tzn. zaczynając nową wiadomość zawsze zostajemy dopiero po jej wysłaniu przekierowani do skrzynki odbiorczej/nadawczej. Oczywiście to o czym mówisz ma absolutną racje bytu.

@superdurszlak: tak, wiadomość jest oznaczana jako przeczytana po naprowadzeniu kursorem myszy. Jakaś propozycja jak inaczej można by to rozwiązać?

Co do desktop notifications: Każdy użytkownik nasłuchuje na 2 kanałach. Jednym przesyłane są powiadomienia a drugim wiadomości prywatne. Stąd dwa powiadomienia. W tym momencie możesz spokojnie wyłączyć powiadomienia o wiadomościach prywatnych (ewentualnie zostawić jedynie powiadomienia na e-mail).

2
Adam Boduch napisał(a):

@superdurszlak: tak, wiadomość jest oznaczana jako przeczytana po naprowadzeniu kursorem myszy. Jakaś propozycja jak inaczej można by to rozwiązać?

Chociażby tak jak w powiadomieniach - opcja "oznacz wszystkie jako przeczytane" ;)

I dodatkowo może otwarcie konwersacji z daną osobą powinno oznaczać wiadomości jako przeczytane - bez konieczności szurania kursorem po każdej

0

@Adam Boduch: coś się zepsuło – wczoraj normalnie korzystałem z peemek, a dziś, po kliknięciu w daną konwersację, jej treść w ogóle się nie pokazuje. Dzieje się tak z wszystkimi rozmowami, starymi i nowymi (które zawierają nowe wiadomości na beżowym tle), przez co nie jestem w stanie niczego napisać.

Po kliknięciu w item rozmowy dostaję taką stronę:

pm.png

I taki sam problem wystepuje z zakładką Napisz wiadomość – klikam i też pusto.


Znowu mam błąd w skrypcie app-1602a54e7a9d3ef7301.js, w linii 4214:

Unhandled Error: 'document.querySelectorAll(".timestamp[data-timestamp]").forEach' is not a function

Zapewne to jest powodem problemu. ;)

0

Na produkcji? W kodzie strony nawet nie ma odwołania do tego pliku. Jest to https://4programmers.net/js/app-1602a54e7a9d3ef73c01.js. Wsparcie dla forEach nie zostało usunięte z kodu, nadal tam jest: https://github.com/adam-boduch/coyote/blob/master/resources/assets/js/app.js#L14

1

@Adam Boduch: takie coś mi pokazuje:

error.png

Nie znam się na tym, po prostu zgłaszam co mi Dragonfly wyrzuca. Cache wyczyściłem, ale nic to nie dało.

Edit: tutaj nie chodzi o to, że pole jest niewidoczne, jego po prostu nie ma – patrzę na DOM, a tam jedynie zakładki są, a pod nimi od razu jest footer. Czyli wychodzi na to, że DOM jest niekompletny, nie ładuje się to co powinno. Bug się rodzi, wiadomo. ;)

0

Tak, przez błąd JS dalsza część kodu nie jest wykonywana. Ciężko mi po prostu zrozumieć przyczynę tego błędu skoro dodałem obsługę forEach dla starszych przeglądarek. :|

1

Mam spostrzeżenie. Kiedy przewinę dyskusję w PW na górę, ładuje się cała dyskusja. Mam jedną jedną dyskusję długą na kilka miesięcy. Trochę przeturlam mysz i ładuje się wszystko a to trwa. Jak chcę przeczytać konkretny fragment dyskusji to nie mogę - muszę poczekać, bo wpisy przeskakują.

2

@PerlMonk: przy przewinięciu konwersacji na górę wywoływany jest event i ładowane dalsze konwersacje. Problem w tym, że przy załadowaniu dalszej części, ponownie wywoływany jest ten sam event i następuje zapętlenie. Rozwiązałem to przesuwając scrollbara o 1px po załadowaniu dalszej części konwersacji. Daj znać czy pomogło.

@furious programming i jak, ten błąd JS nadal występuje?

1

@Adam Boduch: Sprawdziłem na Firefoxie i Chrome. Działa :)

0

@Adam Boduch: tak, nadal to samo. :)

0

No to jeszcze trochę ponarzekam, a co tam ;)

Czy Wy też tak macie, że po kliknięciu ikony powiadomienia o PW, wprawdzie trafiacie do danej dyskusji, ale całość jest przesunięta trochę do góry, przez co zaznaczona na żółto wiadomość (czyli nowa - której dotyczy powiadomienie) jest schowana pod ekranem i trzeba troszkę przewinąć, żeby się do niej dobrać?

Obserwuję to już od pewnego czasu, myślałem, że to chwilowe więc czekałem cierpliwie. Ale nawet moja cierpliwość kiedyś się kończy. Tak nie może być. Skandal. Domagam się natychmiastowej reakcji !!!!!

0

Być może w dyskusji znajdują się obrazy, które doładowują się w tle przez co cała konwersacja rozciąga się w pionie?

1

Tak, też o tym myślałem i rzeczywiście - często obrazki się znajdują, niemniej i tak domagam się naprawienia tego ;)

A tak już trochę mniej stanowczo - wcześniej zgłaszałem błąd, że jeśli się wysyła wiadomość z zakładki "podgląd" to treść nie znika. To wprawdzie zostało naprawione, ale obecnie jest tak, że podgląd się czyści, ale nadal zostajesz na tej zakładce, gdzie niczego nie ma. Myslę, ze automatyczne przeniesienie to zakładki z treścią po wysłaniu PW nie będzie dużym problemem, a mocno to poprawi UX wysyłania peemek.

0

@cerrato: @Adam Boduch: tak z perspektywy czasu konieczność najechania kursorem na wiadomość, by oznaczyła się jako przeczytana, okazuje się trochę męcząca :(

Często w trakcie rozmowy nawinie się jakaś jedna albo dwie wiadomości, które potem "wiszą" jako nieprzeczytane, ale nie można ich łatwo znaleźć i trzeba przewijać - a że wiadomości czasem ładują się hurtowo i przewijają się same, to w efekcie trzeba czasem tracić ładnych parę minut na szukanie :D

0

Ok, mówimy o sytuacji w której gadasz z kimś na żywo, tak? Czyli znajdujesz się w widoku konwersacji? Możemy zmienić to tak, aby podświetlenie znikało po ruchu myszą w obrębie strony, czy też np. po zdarzeniu focus w polu odpowiedzi.

1

Wydaje mi się, że po otwarciu konwersacji z takim Durszlakiem czy innym podejrzanym typem, wszystkie wiadomości w rozmowie z nim powinny się automatycznie odznaczyć jako przeczytane.

4

Napisałem sobie PW, przez przypadek odświeżyłem stronę i mi wszystko zjadło. I teraz mi smutno. Poproszę aby te wpisywane wiadomości tak samo były zapamiętywane jak i zwykłe posty, a nie usuwane w cyfrową nicość.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1