Wyzwalacz w Sql server

0

Witam,
gdy tworze wyzwalacz nie wyskakują żadne błędy, ale gdy chce za pomocą polecenia INSERT INTO wprowadzić dane do tej tabeli i sprawdzić efekt działania wyzwalacza wyskakuje błąd. Czy ktoś jest w stanie zdiagnozować kłopot ?
Poniżej umieszczam wyzwalacz, a błędy i struktura tabeli będą w zdjęciu pokazane

CREATE TRIGGER XYZ on [REŻYSER]
FOR INSERT 
AS DECLARE @id_rezyser INT,
           @imię VARCHAR(50),
	   @nazwisko VARCHAR(50),
	   @wzrost INT,
	   @data_urodzenia DATE, 
	   @id_film INT;
	SELECT @id_rezyser = ins.id_rezyser FROM INSERTED ins;
SELECT @imię = ins.imię FROM INSERTED ins;
SELECT @nazwisko = ins.nazwisko FROM INSERTED ins;
SELECT @wzrost = ins.wzrost FROM INSERTED ins;
SELECT @data_urodzenia = ins.data_urodzenia FROM INSERTED ins;
SELECT @id_film = ins.id_film FROM INSERTED ins;
  IF UPDATE(wzrost)
BEGIN
     SET @wzrost = 'Modyfikacja wzrostu'
END
 IF UPDATE(nazwisko)
BEGIN
      SET @nazwisko = 'Modyfikacja nazwiska'
END
INSERT INTO [REŻYSER]( 
       [id_rezyser]
      ,[imię]
      ,[nazwisko]
      ,[wzrost]
      ,[data_urodzenia]
      ,[id_film])
VALUES (@id_rezyser,
        @imię,
	@nazwisko,
	@wzrost,
	@data_urodzenia,
	@id_film);
PRINT 'Świetnie.'
GO

screenshot-20200214103824.png
screenshot-20200214103850.png

Rozumiem, że jest to błąd w konwersji, ale nie wiem zbytnio skąd jak wszędzie mam int przy kolumnie wzrost

0

Nie czytałem kodu, ale takie rzeczy się debugguje normalnie. Wiem, że w SSMS ta funkcjonalność została bezsensownie usunięta, ale w Visual Studio jest i działa.

0

Masz jak byk napisane w czym rzecz. Wproadzasz do zmiennej typu **int **wartość varchar.

 @wzrost INT,
   SET @wzrost = 'Modyfikacja wzrostu'
0

A z tym błędem też jest takie błache rozwiązanie ?
screenshot-20200214112753.png
Dodam, że nie istenie id_20 w Reżyszerze

1

Jak nie znasz angielskiego to jest jeszcze Google Translator.
I unikaj polskich znaków w identyfikatorach, nawet jeśli język na to pozwala.

Próbujesz dwa razy dodać rekord z tym samym id. Trigger się wywala i robi rollback, dlatego wydaje Ci się że 20 nie ma.

0
mactab napisał(a):

Dodam, że nie istenie id_20 w Reżyszerze

Mimo wszystko sprawdź raz jeszcze i później jeszcze raz. Bo według bazy jednak istnieje.

0

Wg tego co rozumiem błąd dotyczy ponownego duplikatu klucza o numerze 20. Tylko, że w tabeli nie mam tego wiersza
screenshot-20200214113251.png

0

Czy ID_rezyser nie jest auto increment ? Znaczy Identity(1,1) ? W sensie sam nadajesz ID czy są nadawane przez bazę ?

0

Wydaje mi się, że nie mam, ale dla upewnienia wrzucam zdjęcie czy to chodzi o to dokladnie ?
screenshot-20200214114227.png

0

Wyświetl co jest w tablicy Inserted.

0

Nie wiem czy o to Tobie chodziło, nie zrozumiałem dobrze twojej odpowiedzi
screenshot-20200214114721.png

0

Chodzi mi o to :

SELECT @id_rezyser = ins.id_rezyser FROM INSERTED ins;

0

DECLARE @id_rezyser INT;
SELECT @id_rezyser = ins.id_rezyser FROM INSERTED ins;

i wyskakuje błąd
screenshot-20200214115616.png

Ale jak wpisze tak to
screenshot-20200214115637.png

0

Ale o czym Ty do mnie teraz rozmawiasz ? Ty pisałeś ten kod ?

W trigerze chcesz wprowadzić wartości do tablicy Reżyser ze zmiennej .... a wcześniej wypełniasz tą zmienną z tablicy Inserted!
Jakie masz dane w tej tablicy ? SELECT * FORM Inserted co Ci zwraca ?

1

Nie bardzo wiem, czemu trigger wstawia dane do tabeli reżyser, ale ten trigger jest napisany źle. Nie przewidujesz, że ktoś wstawi więcej nić jeden rekord i wtedy dostaniesz jeden wpis, troche prościej mozna tak

CREATE TRIGGER XYZ on [REŻYSER]
AFTER INSERT 
AS 
INSERT INTO [REŻYSER]( 
       [id_rezyser]
      ,[imię]
      ,[nazwisko]
      ,[wzrost]
      ,[data_urodzenia]
      ,[id_film])
SELECT
       [id_rezyser]
      ,[imię]
      ,case when UPDATE(nazwisko) then 'Modyfikacja nazwiska' else [nazwisko] end
     --LINIJKA niżej  SPOWODUJE BŁĄD KONWERSJI JAK WSPOMINAŁ @BlackBad
      ,CASE WHEN UPDATE(wzrost) THEN 'mODYFIKACJA WZROSTU' ELSE [wzrost] END
      ,[data_urodzenia]
      ,[id_film]
FROM 
    INSERTED

PRINT 'Świetnie.'

Błąd primary key to znaczy, że dodajesz powieloną wartość klucza. W tabeli nie masz id 20 z prostej przyczyne, dodajesz nowy rekord z 20 po czym trigger dodaje 20 jeszcze raz do tabeli reżyser +> cała operacja jest anulowana

Z tego co widzę to chcesz zrobić jakąś historię zmian, ale tego się nie robi na jednej tabeli...

0

Czyli ciągle źle to rozumiałem, myślałem, że ten błąd powstaje z innych przyczyn

0

Myślę, że podstawowym pytaniem jest "co chcesz właściwie osiągnąć" ?

0

Ogólnie mówi się , że wyzwalacze mają nie służyć tym co tworzą, a tym co będą użytkować. Chiałem po prostu napisac dłuższy wyzwalacz DML (chodzi mi o ilosć wyrazów) niż tworzone i znajdowane przeze mnie przykłady podstawowych wyzwalaczy DDL (robionych na obiektach, a mnie interesuje na danych). Wyzwalacz ten miał przy każdym wprowadzeniu danych za pomoca INSERT wydawac komunikat np. ten "swietnie", oraz w przypadku UPDATE też informował nas że dobrze zmienilismy te dane. Taka była moja koncepcja, wykonanie nie jest najlepsze ale lepiej coś próbować niż nic, posiłkowałem się własnie róznymi materiałami które widać nie przełożylem raczej dobrze na moją baze danych i moją tabele REŻYSER

0

Dalej nie do końca łapie ... ale t moze tylko przez piątek. Tak czy inaczej chyba chodzi Ci bardziej o coś takiego TRY ... CATCH :

https://docs.microsoft.com/en-us/sql/t-sql/language-elements/try-catch-transact-sql?view=sql-server-ver15

2

Proponuje jednak wrócić do podstaw baz danych i samego SQL, trigger/procedura/funkcja opierają się na nim.

Skoro nie dostrzegasz w swoim kodzie, że zdublujesz PK to cofnij się krok do tyłu i powtórz podstawy. Nie jest to złośliwe z mojej strony, tylko tym wątkiem pokazujesz, ze bierzesz się za rzeczy których nie rozumiesz, a błędy o błednej konwersji typów, czy błąd PK to podstawy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1