SQL modyfikacja komórki z danym tekstem

0

Witam.
Potrzebuję w rekordach, które zawierają w swojej wartości "xxx-yyy" zamienić ją na "xxx". Proszę o pomoc w przygotowaniu takiego skryptu.
Przykład:
1xxx-yyy1 -> 1xxx1
2xxx-yyy2 -> 2xxx2
3xxx-yyy3 -> 3xxx3
itd.

1

Użyj funkcji *like * do wyszukania tych rekordów i *replace * do zamiany.

1

Proszę o pomoc w przygotowaniu takiego skryptu. - Pokaż fragment kodu, który sam napisałeś czy oczekujesz gotowca?

0

Nie wiem jak pożenić selecta z tym replace.
Udało mi się tylko coś takiego:

select kolmuna1, replace(kolumna1, 'A', 'AAA') from tabela1;

....i fajnie wyświetla mi się wynik tego co chcę uzyskać, ale jak z tego zrobić update?

1
update tabela1 set kolumna1 = replace(kolumna1, ...) where ...;
1

Dla potomności:

update tabela1 set kolumna1 = replace(kolumna1, 'A', 'B');

Dzięki.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1